ПРИНЦИПИ ПРОФЕСІЙНОГО РОЗВИТКУ МАЙБУТНІХ ДЕФЕКТОЛОГІВ: ТЕОРЕТИЧНИЙ АНАЛІЗ - KONONOVA, M. (Витоки педагогічної майстерності, 2018)
У статті висвітлено проблемні питання сутності основних принципів професійного розвитку майбутніх дефектологів та їх впливу на визначення стратегії і тактики професійно-педагогічної діяльності. Представлено основне розуміння поняття «принципи навчання». У результаті теоретичного дослідження проблеми визначено та розкрито принципи професійного розвитку майбутніх дефектологів: принцип науковості, принципи послідовності, наступності та систематичності, принцип актуальності знань і професійних умінь, принцип рольової перспективи, принцип паритетності, принцип діалогізації, принцип створення сприятливого середовища, принцип усвідомленої перспективи, принцип практичної спрямованості навчання. Зазначено, що, як початкові педагогічні положення, дані принципи регулюють процес використання засобів, методів, прийомів і форм роботи та сприяють професійному розвитку майбутніх вчителів-дефектологів під час навчання у закладах вищої освіти. Підкреслюється, що перелік і формулювання принципів професійного розвитку майбутніх дефектологів не є вичерпними та завершеними.