РОЗКРИТТЯ ЦІННІСНО-СМИСЛОВОЇ ФЕНОМЕНОЛОГІЇ ЗДОРОВ’Я ЯК ЛЮДИНОМІРНИЙ ШЛЯХ УДОСКОНАЛЕННЯ ЗДОРОВ’ЯЗБЕРЕЖУВАЛЬНОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ ВЧИТЕЛЯ ФІЗИЧНОЇ КУЛЬТУРИ - FEDORETS, V. (Витоки педагогічної майстерності, 2019)
У статті на основі розкриття аксіологічно-смилової феноменології здоров’я презентується розробка антропологічно-ціннісно та технологічно орієнтованих концептів і методологічних стратегій, спрямованих на вдосконалення методології і методики розвитку здоров’язбережувальної компетентності вчителя фізичної культури в умовах післядипломної освіти. Феномен здоров’я розглядається як кінцева мета і цільова причина розробки та реалізації здоров’язбережувальної компетентності. Відповідно, на основі вказаних проблемно-цільових візій та установок, здоров’я структурується та специфікується (конкретизується), репрезентуючись у форматі суми «компетентнісно-орієнтованих концептів». Серед вказаних концептів актуальними, методологічно значущими і системоорганізуючими є «Здоров’я-цінність» і «Здоров’я-смисл». Завдяки розробці концептів «Здоров’я-цінність» і «Здоров’я-смисл» ціннісно-смислова феноменологія здоров’я трансформується в зміст і структуру здоров’язбережувальної компетентності і таким чином визначає феноменологічно-ціннісні та людиномірні шляхи і стратегії її реалізації.