НОРМИ Й АНОМАЛІЇ НАВЧАЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ШКОЛЯРІВ - STEPANENKO, M.; LUTFULLIN, V. (Витоки педагогічної майстерності, 2018)
У статті розглянуто феномен несумісної з дидактичними принципами перевантаженості шкільних навчальних програм і підручників як украй небезпечної аномалії й основної причини багатьох інших аномальних явищ у навчальному процесі; проаналізовано прямий зв’язок правопорушень неповнолітніх, високого рівня захворюваності школярів із навчальними перевантаженнями; обґрунтовано необхідність і реальну можливість розроблення й запровадження нормованих за обсягом і складністю навчальних програм та підручників; розкрито важливу роль педагогічних колективів шкіл у розв’язанні проблеми зниження рівня навчальних перевантажень і зумовлених ними згубних наслідків.