РОЛЬ РАЦІОНАЛЬНО-ТЕОРЕТИЧНОГО І ЕМОЦІЙНО-ОБРАЗНОГО ПІДХОДІВ У СТАНОВЛЕННІ ПЕДАГОГІКИ А. С. МАКАРЕНКА - GRYTSENKO, L. (Витоки педагогічної майстерності, 2017)
У статті розглядається специфіка реалізації в педагогіці А. С. Макаренка єдності цілей виховання людини як цілісної особистості і створення цілісної педагогічної системи на основі використання двох взаємодоповнювальних способів: раціонального наукового і емоційно-образного з опорою на третій спосіб – практико-діяльнісний. Такий інтегративний підхід пов’язаний з особистісними якостями видатного педагога, що знаходяться в руслі професіогенезу, тобто становлення професіонала в просторі своїх якостей і подій, що відбуваються в його житті.