РЕФЛЕКСИВНО-ОЦІННИЙ КОМПОНЕНТ ГОТОВНОСТІ СТУДЕНТІВ ДО НАУКОВО-ДОСЛІДНИЦЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ - BESKROVNYI, O.; TERNOV, S.; FORTUNA, V. (Витоки педагогічної майстерності, 2016)
Розглядається оцінно‐рефлексивна спрямованість розвитку особистості як якість, що об’єднує здатність знаходити професійно та особистісно значущу інформацію для задоволення пізнавальних інтересів, вміння критично аналізувати власні досягнення, вміння генерувати нові ідеї й альтернативні рішення, знаходити перспективу наукових досліджень. Визначено компоненти оцінно‐рефлексивної самостійності (змістовно‐мотиваційний, комунікативно‐емоційний, діяльнісно‐порівняльний, інноваційно‐імпровізаційний). Обґрунтовано педагогічні умови формування оцінно‐рефлексивного компоненту готовності до майбутніх досліджень: впровадження тренінгів для студентів, завдання яких ‐ мотивація студента до самостійної пізнавальної діяльності.