ОРГАНІЗАЦІЙНО-МЕТОДИЧНІ ЗАСАДИ ДІЯЛЬНОСТІ ОХТИРСЬКОГО ДИТЯЧОГО МІСТЕЧКА ІМЕНІ М. О. СКРИПНИКА ЯК ВИХОВНОГО ЗАКЛАДУ ІННОВАЦІЙНОГО ТИПУ (20-ТІ РОКИ ХХ СТОЛІТТЯ) - KRYVYCH, O. (Витоки педагогічної майстерності, 2016)
Розглядається проблема боротьби з дитячою безпритульністю у 20‐ті роки ХХ століття на прикладі Охтирського дитячого містечка імені М. О. Скрипника. Представлена періодизація боротьби з дитячою безпритульністю в Україні у той час та коротка характеристика кожного з етапів. Презентовано досвід Охтирського дитячого містечка як одного з перших осередків подолання безпритульності серед дітей і підлітків, центру їх соціалізації. Значну увагу приділено організації навчально‐ виховного процесу в закладі, особливостям та ролі трудового виховання, поєднанню професійної та загальної освіти.