РОЗШИРЕННЯ НАУКОВОГО СВІТОГЛЯДУ У СТУДЕНТІВ НАПРЯМУ ПІДГОТОВКИ 101 ЕКОЛОГІЯ - ROKOTIANSKA, V.; DIACHENKO-BOHUN, M.; HOMLIA, L.; SHKURA, T.; ORLOVSKYI, O. (Витоки педагогічної майстерності, 2023)
У статті автори розкривають методи розширення формування наукового світогляду студентської молоді напряму підготовки 101 Екологія. Сучасний освітній процес вимагає не тільки засвоєння наукових знань, а й виховання моральної, етичної, відповідальної особистості по відношенню до природи, до біосфери, будь-якої форми життя, як найважливішої загальнолюдської цінності. Зберегти життя у будь-яких формах та проявах на сьогоднішній день являється основною метою сучасного еколога. Створюючи, штучне середовище свого проживання, людина в гонитві за економічним прибутком почала споживчо ставитися до біосфери, руйнуючи, знищуючи, приводячи її до напруженого стану. Таке ставлення до природи призводить не тільки до руйнування екосистем та біосфери, але і до збіднення духовно-моральних основ особистості людини. В умовах наростаючої екологічної кризи необхідно змінювати ставлення до природи, розуміти цінність будь-якої форми життя. Тільки на основі нового типу взаємовідносин людини і природи можливий вихід із даної кризи. У зв’язку з новими вимогами до сучасного еколога на сьогоднішній день існує потреба до розширення освітнього процесу та інноваційних педагогічних підходів, для розширення наукового світогляду здобувачів вищої освіти.