ПЕДАГОГІЧНІ ПІДХОДИ ДО РОЗВИТКУ ГРАФІЧНОЇ КУЛЬТУРИ УЧНІВ НА УРОКАХ ТЕХНОЛОГІЙ - HORINCHOI, R.; POLYAKOV, S. (Витоки педагогічної майстерності, 2023)
У статті аналізуються педагогічні умови ефективного формування в учнів графічної культури на уроках технологій. Висвітлено педагогічні підходи, які можуть бути використані для досягнення цієї мети: інструктивний, інтерактивний, конструктивний, ігровий, інтегрований. Виявлено, що педагогічний підхід до розвитку графічної культури на уроках технологій вимагає системного і комплексного підходу з урахуванням послідовних кроків та методів навчання для забезпечення ефективного формування графічних умінь та навичок учнів. Проведено порівняння різних навчальних програм, які спрямовані на розвиток графічної культури на уроках технологій, виділені як позитивні аспекти, які вже присутні в програмах, так і аспекти, які потребують удосконалення. На основі аналізу зроблено висновок про необхідність створення авторської програми або серії уроків з урахуванням зазначених педагогічних аспектів для покращення розвитку графічної культури учнів на уроках технологій. Визначено, що педагогічні підходи до розвитку графічної культури учнів на уроках технологій важливі з точки зору інтелектуального розвитку учнів. Дослідження вказують на те, що інваріантною функцією інтелектуальної діяльності є здатність оперувати образними графічними, художніми, схематичними та знаковими моделями об’єктів. Відомо, що рівень підготовки фахівця визначається наскільки він може працювати з образно-знаковими моделями та наскільки розвинене його просторове мислення.