ПРОСВІТНИЦЬКО-БЛАГОДІЙНА І МІСІОНЕРСЬКА ДІЯЛЬНІСТЬ ІОАННА МАКСИМОВИЧА (1711-1715 РР.) - LANIN, V.; ILCHENKO, O. (Витоки педагогічної майстерності, 2023)
Дослідження присвячене діяльності Іоанна Максимовича – талановитого українського педагога, просвітника, культурного та церковного діяча, місіонера і благодійника. У статті розглянуто останні роки життєвого шляху Іоанна Максимовича, які припадають на період 1711-1715 рр. У статті висвітлено досвід місіонерської та просвітницько-благодійної діяльності Іоанна Максимовича. В дослідженні акцентовано увагу на важливості його зусиль у розвитку освіти, просвітництва (підтримка та опікування слов’янськими школами; фінансування та утримання бібліотек і єпархіальної типографії та ін.) та місіонерської діяльності (церковно-дипломатичні місії для збереження й поширення православної віри серед населення).