ІСТОРИЧНИЙ РОЗВИТОК УКРАЇНСЬКОГО КОСТЮМА І ЙОГО РЕГІОНАЛЬНІ ОСОБЛИВОСТІ - SRIBNA, Yu.; OKHRIMENKO, L. (Витоки педагогічної майстерності, 2023)
У статті досліджено історію розвитку українського костюма відповідно до різних регіонів України, а саме: середня Наддніпрянщина, Поділля, Полісся та Волинь, Слобожанщина й Полтавщина, Карпати, Південь. Особливу увагу приділено художнім особливостям українського костюма. Досліджено естетичні властивості та особливості оздоблення одягу. Проаналізовано регіональні комплекси українського традиційного вбрання. Автор подав не лише загальні відомості про костюми різних історичних епох, його різноманітні складові на кожному етапі його розвитку, а й охарактеризував натільний, нагрудний, стегновий, верхній одяг, головні убори, зачіски, прикраси, взуття у різних регіонах України. Досліджено основні складові жіночого та чоловічого українського костюма, його особливості крою, технологія шиття, техніки декорування одягу та кольорова гама. Робота містить огляд прикрас, їх характеристику, а також особливість головних уборів, матеріали з яких вони були виготовлені, з урахуванням їх регіональних особливостей. Обгрунотовано особливості українського вбрання, яке найкраще представлене у одязі селян, за рахунок якого і з’явилася назва «народний костюм». Публікація містить роботу над дослідженням українського одягу заможних людей, таких як феодалів, багатих купців, який виготовлявся із дорогих тканин, що були привезені із закордону. Також охарактеризовано костюм заможних козаків, козацької старшини, а також повсякденний козацький одяг. У роботі автор досліджує види взуття, що характерне для різних регіонів України та його гармонійне поєднання до компонентів українського костюма. Велика увага приділена відмінносттям в українському одязі, які помітні на Лівобережжі та Правобережжі, Слобожанщині, а також частково на Поділлі, Карпат, Поліссі, Волинь. Проаналізовано основні елементи українського костюма, які сьогодні дуже часто використовуються в повсякденному житті як в чоловічому, так і в жіночому одязі.