НОРМАТИВНО-ПРАВОВЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПРИРОДНИЧО-НАУКОВОЇ ПІДГОТОВКИ ФАХІВЦЯ ФІЗИЧНОЇ ТЕРАПІЇ ТА ЕРГОТЕРАПІЇ НА ПРОФЕСІЙНО-АДАПТАТИВНОМУ ЕТАПІ - KHOMENKO, P.; FASTIVETS, A. (Витоки педагогічної майстерності, 2023)
Стаття присвячена вивченню нормативно-правового забезпечення процесу формування природничо-наукової компетентності майбутніх фахівців фізичної терапії та ерготерапії на професійно-адаптативному етапі підготовки другого (магістерського) рівня вищої освіти. Процес природничо-наукової підготовки фахівця з фізичної терапії та ерготерапії має враховувати причинно-наслідкові зв’язки й залежності, що виявляються в формі провідних тенденцій і визначають стратегію цього процесу. До них належать: гуманізація, фундаменталізація, гуманітаризація, міждисциплінарний та інтернауковий характер знань, інтелектуалізація. Сучасна природничо-наукова підготовка майбутнього фахівця з фізичної терапії й ерготерапії вивчається нами через комплекс наукових ідей, до яких відносимо ідеї: оптимізації природничо-наукової підготовки, формування функціональності природничо-наукових знань, інтеграції навчальних дисциплін та здоров’язбереження. Структурний аналіз комплексу програм дисциплін нормативної та вибіркової частин природничо-наукової підготовки майбутніх фахівців із фізичної терапії й ерготерапії нами здійснено на основі алгоритму, який дозволив уніфікувати вимоги до програм природничо-наукових дисциплін і розробити поліпредметну матрицю змісту цієї підготовки. Проаналізовано зміст та професійну спрямованість природничо-наукових дисциплін: «Сучасні медико-біологічні методи відновлення функціонального стану в фізичній культурі, спорті та реабілітації», «Інформаційно-комунікаційні технології в природничо-науковій підготовці», та «Природничо-наукові основи здоров’язбереження», визначено їхнє місце в системі підготовки фахівця фізичної терапії та ерготерапії.