ЛІТЕРАТУРНА ТВОРЧІСТЬ ШКОЛЯРІВ НА ОСНОВІ «ПРЕДМЕТІВ УЯВЛЕННЯ» - БОНДАРЕНКО, Ю. (Витоки педагогічної майстерності, 2025)
Статтю присвячено розробці окремого способу здійснення літературно-творчої роботи школярів. Автор дотримується думки, що художня творчість – важливий стимул розвитку особистості сучасного українського учня, і цей вид навчальної діяльності повинен посісти важливе місце в процесі вивчення мистецтва слова. Науковець бере за основу поняття «предмети уявлення», пропоноване Р. Інґарденом, окреслює його особливості, знаходить місце для застосування з метою активізації творчого потенціалу школярів. У зв’язку і цим у центр уваги потрапляє подієва, хронотопна та образна системи художнього твору, елементи яких означені у вигляді ключових слів («предметів уявлення») і запропоновані дітям можуть виконувати роль стартової позиції в процесі організації літературно-творчої діяльності учнів. За версією автора, така робота повинна включати момент стандартизації, коли всі школярі одержують однакові ключові слова, що називають місця подій, самі події, їх учасників, і простір для вільного творчого самовираження дітей. Це дозволяє організувати роботу школярів особливим чином: літературні твори різних учнів, написані за одними й тими ж ключовими словами, можна аналізувати й порівнювати, виявляючи більш вдалі художні версії. У школярів з’являється стандартна для всіх відправна точка опори, використовуючи яку, учасники навчального процесу здатні осмислювати розвиток художньої думки та рівень творчого потенціалу кожної дитини. У статті розроблено системи запитань, які дозволяють здійснити необхідну аналітику під час оцінки творчих результатів. Школярі мають окреслювати “предмети уявлення”, здійснюючи опис та надаючи специфічних рис, спрямовувати їх семантичний вектор, вибудовувати художню картину, образними центрами якої постають саме запропоновані ключові слова. Походження цих слів – пропозиція вчителя або й спільна домовленість між самими учнями, літературні тексти відомих письменників.