ФОРМУВАННЯ ПРАВОВОЇ КУЛЬТУРИ МАЙБУТНІХ ПЕДАГОГІВ В УМОВАХ ТРАНСФОРМАЦІЇ ОСВІТНЬОГО СЕРЕДОВИЩА - КІНДЯК, О. (Витоки педагогічної майстерності, 2025)
Стаття присвячена теоретико-аналітичному дослідженню проблеми формування правової культури майбутніх педагогів у контексті трансформації освітнього середовища, що зазнає змін під впливом демократичних, нормативно-правових та соціокультурних чинників. У роботі розкрито сутність і структуру правової культури педагога як інтегрального особистісно-професійного утворення, що поєднує систему правових знань, усвідомлення правових норм та цінностей (правосвідомість), а також здатність до правомірної поведінки в освітньому процесі. Особлива увага приділена ролі правової культури педагога в забезпеченні демократичних трансформацій суспільства через виховання правосвідомих громадян і утвердження принципів верховенства права, недискримінації, академічної доброчесності в закладах освіти. У статті визначено педагогічні умови, що сприяють ефективному формуванню правової культури у студентів педагогічних спеціальностей: інтеграція правових компонентів у навчальні дисципліни, створення правопросвітницького освітнього середовища, застосування активних методів навчання та правового моделювання. Проаналізовано сучасний стан правової підготовки педагогів в Україні, зокрема обмежений обсяг правових курсів, низький рівень правової поінформованості студентів та відсутність системного підходу. Наведено приклади міжнародного досвіду з підготовки вчителів до правомірної професійної діяльності, зокрема моделі правової грамотності (legal literacy) в США, Канаді, країнах ЄС. На основі аналізу теоретичних джерел і практики запропоновано конкретні рекомендації щодо удосконалення освітніх програм, професійної підготовки викладачів і створення інституційних умов для розвитку правової культури майбутніх учителів як основи якісної та безпечної освіти.