СОЦІАЛЬНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ ГРОМАДЯНСЬКОЇ ПОЗИЦІЇ ОСОБИСТОСТІ У ПРОЦЕСІ ЗАНЯТЬ СПОРТОМ - ПОНОМАРЬОВ, В. (Витоки педагогічної майстерності, 2025)
У статті здійснено теоретичне осмислення впливу спорту на формування громадянської позиції особистості. З’ясовано, що спорт виступає не лише засобом фізичного розвитку, а й важливим соціокультурним феноменом, що сприяє формуванню моральних орієнтацій, соціальної відповідальності та активної громадянської позиції. У статті розглянуто соціально-психологічні чинники, що визначають цей процес, з урахуванням як внутрішніх (мотиваційних, когнітивних), так і зовнішніх (поведінкових, комунікативних) аспектів. Зокрема роль мотивації, самооцінки, соціальної підтримки та групової динаміки. Аналізуються механізми соціалізації у спортивному середовищі, які сприяють формуванню громадянської самосвідомості та інтеграції спорту в систему громадянської освіти.