МЕТОДИКА ВИКЛАДАННЯ ПРИРОДНИЧИХ ДИСЦИПЛІН ІЗ ЗАСТОСУВАННЯМ ІГРОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ - РОКОТЯНСЬКА, В.; ДЯЧЕНКО-БОГУН, М.; ГОМЛЯ, Л.; ШКУРА, Т. (Витоки педагогічної майстерності, 2025)
Автори розкривають сьогодення української освіти, яка зазнає великих змін. Ініціатива «Нової української школи» вимагає від нас переосмислення освітніх підходів. Прагнення створити освітнє середовище, в якому учні не тільки запам’ятовують факти, але й розвивають глибоке розуміння тем, навчаються критично мислити та творчо підходити до проблем. На сучасному етапі розвитку освіти основною метою середньої загальноосвітньої школи є підвищення активної участі учнів у навчально-пізнавальному процесі. Розвиток навчальної активності учнів досягається їх бажанням оволодіти навчальним матеріалом, збільшенням інтелектуальних зусиль і проявом моральних і вольових якостей. Такий підхід орієнтований на організацію навчального процесу, що сприяє розвитку ініціативи та самостійності учнів, а також на глибоке засвоєння та розуміння матеріалу, що становить основну масу вмінь. Виходячи з цього, використання педагогічних досліджень полягає в розробці ефективних дидактичних систем, які не тільки забезпечують формування знань, умінь і навичок, а й створюють умови для розвитку соціально активної, самостійної та творчої особистості, що відповідає формуванню необхідних компетенцій.