КРИМСЬКОТАТАРСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ РУХ 1917 – ПОЧАТКУ 1918 РОКІВ У ПІДРУЧНИКАХ З ІСТОРІЇ УКРАЇНИ ДЛЯ СТАРШОЇ ШКОЛИ 2018 РОКУ ВИДАННЯ - СТАЦЕНКО, Д. (Витоки педагогічної майстерності, 2025)
Вивчення минулого, традицій, культури корінних народів України – кримських татар, караїмів, кримчаків – має важливе значення для консолідації та розвитку сучасної української нації, розуміння співіснування на спільній території. Тривалий час кримськотатарська тематика, особливо першої половини ХХ ст., залишалася поза увагою навчальних книг для старшої школи. Відтак, у статті досліджуються методичні підходи, застосовані для розкриття проблематики кримськотатарського національного руху 1917 – початку 1918 рр. у підручниках з історії України рівня стандарту для 10 класу закладів загальної середньої освіти, що були видані 2018 р. Здійснений аналіз свідчить про те, що вказана вище проблематика представлена на сторінках всіх обраних для дослідження навчальних видань. Виявлено, що в новому поколінні підручників вона розглядається або в окремому параграфі, присвяченому подіям у Криму, або ж у межах окремого пункту певного параграфа. З’ясовано, що основою викладу матеріалу є авторський (навчальний) текст. Окрім нього, в кількох підручниках для розкриття змісту проблематики передбачено роботу з текстовими документами, фотодокументами, біографічними довідками. Подані матеріали зазвичай супроводжуються запитаннями та завданнями різних рівнів складності (від репродуктивних до творчих). Втім, на сторінках навчальних видань, за винятком одного підручника, помітно бракує текстових джерел, картографічного та ілюстративного матеріалів.