КОНСАЛТИНГ-ОРІЄНТОВАНЕ СЕРЕДОВИЩЕ ФОРМУВАННЯ УПРАВЛІНСЬКОЇ КУЛЬТУРИ ВИКЛАДАЧІВ У ФАХОВИХ КОЛЕДЖАХ - БОЯРИНОВА, І. (Витоки педагогічної майстерності, 2026)
У статті консалтинг-орієнтоване середовище формування управлінської культури викладачів фахових коледжів розглядається як цілісна педагогічна система, що інтегрує організаційні, змістові, технологічні та комунікативні ресурси закладу освіти з метою розвитку управлінських компетентностей викладачів через механізми освітнього консалтингу, експертного супроводу та рефлексивної взаємодії. Обґрунтовано структуру консалтинг-орієнтованого середовища, яка включає цільовий, змістовий, організаційно-технологічний, суб’єктно-комунікативний і результативно-рефлексивний компоненти. Визначено, що цільовий компонент забезпечує стратегічну спрямованість розвитку управлінської культури викладачів, а змістовий охоплює систему знань, умінь і цінностей, необхідних для професійного управлінського зростання. Охарактеризовано механізми реалізації консалтинг-орієнтованого середовища через консалтингові сесії, супервізію, кейс-технології, проєктну діяльність, фасилітаційні методики та цифрові інструменти підтримки управлінських рішень. Підкреслено значення партнерської взаємодії між адміністрацією, викладачами, здобувачами освіти, роботодавцями та зовнішніми експертами. Доведено, що функціонування консалтинг-орієнтованого середовища сприяє розвитку управлінського мислення, рефлексивної компетентності, здатності до стратегічного планування та професійного саморозвитку викладачів фахових коледжів в умовах трансформації професійної освіти.