КОНСАЛТИНГОВА ПІДТРИМКА ПРОФЕСІЙНОГО САМОВИЗНАЧЕННЯ СТАРШОКЛАСНИКІВ ЩОДО ВИБОРУ ПРОФЕСІЇ ВЧИТЕЛЯ - КОРИТЬКО, А. (Витоки педагогічної майстерності, 2026)
У статті розглянуто проблему консалтингової підтримки професійного самовизначення старшокласників щодо вибору професії вчителя в умовах трансформації сучасної освіти та зниження престижу педагогічної діяльності. Обґрунтовано актуальність упровадження консалтингових підходів у систему профорієнтаційної роботи як засобу формування усвідомленого професійного вибору учнівської молоді. Визначено сутність консалтингової підтримки як інтегративної педагогічної технології, що поєднує діагностичний, інформаційний, рефлексивний і практико-орієнтований компоненти та сприяє розвитку суб’єктності старшокласників у процесі професійного самовизначення. Сформульовано основні принципи організації консалтингової підтримки: суб’єктності, індивідуалізації, рефлексивності, практико-орієнтованості, системності та інтегративності. На основі визначених принципів розроблено методику організації консалтингової підтримки, яка включає діагностико-мотиваційний, інформаційно-орієнтаційний, рефлексивно-проєктувальний та практико-діяльнісний етапи. Охарактеризовано відповідні форми й методи роботи, зокрема індивідуальне консультування, тренінги, кейс-метод, коучингові практики, професійні проби та використання цифрових освітніх ресурсів. Доведено, що застосування консалтингової підтримки сприяє формуванню позитивної мотивації до педагогічної діяльності, розвитку рефлексивних умінь і здатності до усвідомленого професійного вибору. Підкреслено доцільність інтеграції консалтингових технологій у систему профорієнтаційної роботи закладів загальної середньої освіти з метою підвищення ефективності професійного самовизначення старшокласників.