ПЕДАГОГІЧНІ УМОВИ ФОРМУВАННЯ ЛІДЕРСЬКИХ ЯКОСТЕЙ У МАЙБУТНІХ ФАХІВЦІВ СОЦІАЛЬНОЇ СФЕРИ У ЗАКЛАДАХ ВИЩОЇ ОСВІТИ - НЕСТУЛЯ, С. (Витоки педагогічної майстерності, 2026)
У статті визначено та схарактеризовано педагогічні умови формування лідерських якостей у майбутніх фахівців соціальної сфери у закладах вищої освіти: формування ціннісно-мотиваційної основи лідерства на засадах гуманістичної парадигми соціальної роботи (ціннісно-мотиваційна орієнтація на соціальне служіння: формування внутрішньої готовності до лідерської відповідальності, усвідомлення соціальної місії професії, розвиток гуманістичних і професійно-етичних установок); інтеграція лідерського компоненту в зміст професійної підготовки (системне включення знань про лідерство, управління командою та соціальні зміни до освітніх програм і фахових дисциплін); використання інтерактивних та проєктно-орієнтованих технологій навчання (застосування тренінгів, кейс-методу, проєктного навчання та групової роботи як засобів розвитку ініціативності, відповідальності й комунікативної компетентності); створення лідерсько орієнтованого освітнього середовища у закладі вищої освіти (підтримка студентського самоврядування, волонтерства, соціальних ініціатив і партнерської взаємодії викладачів і студентів); забезпечення практико-орієнтованої підготовки з елементами лідерської відповідальності (надання студентам можливостей організовувати соціальні заходи, координувати мікропроєкти та приймати професійні рішення під час практики); розвиток рефлексивної культури та здатності до самоменеджменту (формування здатності до самоаналізу, саморегуляції, професійного самовдосконалення та усвідомленого лідерського зростання); моніторинг і діагностика рівнів сформованості лідерських якостей із подальшим коригуванням освітнього процесу (діагностика рівнів розвитку лідерства та корекція освітнього процесу відповідно до індивідуальної динаміки студентів).