ТЕХНОЛОГІЯ ОСВІТНЬОГО КОНСАЛТИНГУ У ФОРМУВАННІ ГОТОВНОСТІ МАЙБУТНІХ ТРЕНЕРІВ-ВИКЛАДАЧІВ ДО РОБОТИ В ДИТЯЧО-ЮНАЦЬКИХ СПОРТИВНИХ ШКОЛАХ ІЗ ПАУЕРЛІФТИНГУ - НОВОПИСЬМЕННИЙ, А. (Витоки педагогічної майстерності, 2026)
У статті обґрунтовано технологію освітнього консалтингу у формуванні готовності майбутніх тренерів-викладачів до роботи в дитячо-юнацьких спортивних школах із пауерліфтингу. Освітній консалтинг потрактовано як системно організовану сукупність форм, методів і засобів педагогічної взаємодії, спрямованих на діагностику, проєктування, супровід, корекцію та рефлексивний аналіз професійної підготовки майбутніх фахівців. Визначено структурні компоненти технології: діагностико-аналітичний, проєктувально-моделювальний, консультативно-супровідний та рефлексивно-корекційний. Розкрито етапи реалізації технології, що охоплюють теоретичну підготовку, практичну апробацію та рефлексивний аналіз професійної діяльності майбутніх тренерів-викладачів. Наголошено на значенні освітнього консалтингу для індивідуалізації навчально-тренувального процесу, розвитку професійної мобільності, саморегуляції, консультативної компетентності та здатності до педагогічно обґрунтованого прийняття рішень. Доведено, що впровадження технології освітнього консалтингу сприяє формуванню комплексної готовності майбутніх тренерів до ефективної роботи з дітьми та підлітками в умовах сучасної спортивної освіти, забезпечуючи інтеграцію педагогічної, психологічної та спортивно-технічної складових професійної діяльності.