РОЗВИТОК ІНТЕРПРЕТАЦІЙНИХ НАВИЧОК У РОБОТІ З МУЗИЧНИМ ТЕКСТОМ - РУБАН, О. (Витоки педагогічної майстерності, 2026)
Стаття присвячена актуальній проблемі розвитку інтерпретаційних навичок у процесі роботи з музичним текстом у системі вищої мистецької освіти. Обґрунтовано, що інтерпретація є важливою складовою професійної підготовки музиканта, оскільки передбачає не лише технічне відтворення нотного матеріалу, а й глибоке осмислення змісту твору, його стилістичних особливостей, жанрової природи та авторського задуму. Розкрито сутність поняття «інтерпретаційні навички» як комплексу аналітичних, емоційно-образних, технічних і творчих умінь, що забезпечують художньо цілісне та індивідуалізоване виконання музичного твору. Визначено структурні компоненти інтерпретаційного процесу та охарактеризовано рівні сформованості інтерпретаційних навичок. Особливу увагу приділено ролі творчої уяви, емоційної емпатії, художнього мислення та стилістичного чуття у формуванні індивідуального виконавського стилю. Проаналізовано ефективні методичні підходи до розвитку інтерпретаційних умінь, зокрема аналіз музичного тексту, порівняльне слухання виконавських інтерпретацій, використання імпровізаційних вправ, міждисциплінарних зв’язків та проєктної діяльності. Результати емпіричного дослідження засвідчили, що застосування кейс-методів, творчих завдань і рефлексивного аналізу сприяє розвитку аналітичного мислення, інтерпретаційної самостійності та впевненості у сценічному виконанні. Доведено, що поєднання традиційних та інноваційних педагогічних технологій, зокрема цифрових інструментів, створює ефективні умови для розвитку інтерпретаційного мислення майбутніх виконавців.