ОВОЛОДІННЯ МОВНИМ МАТЕРІАЛОМ ДІТЬМИ З СИНДРОМОМ ДАУНА - KAZACHINER, O. (Витоки педагогічної майстерності, 2019)
У статті розкрито особливості оволодіння мовним матеріалом дітьми з синдромом Дауна. Розроблено сценарій однойменного воркшопу для вчителів-філологів, який можна проводити в позааудиторний час у системі післядипломної освіти. У дітей з синдромом Дауна часто спостерігаються порушення мовлення, хоча характер їх труднощів з вивченням мови може істотно відрізнятися між особами. Діти виявляють специфічні сильні сторони в сприйнятливій лексиці. Знак та жести можуть підтримувати вивчення словника, а візуальні опори підтримують вивчення мови. Розширене мовне середовище допомагає розвивати словесні здібності. Більшість учнів мають значні потреби у мовленні, мові та спілкуванні протягом дитинства. Водночас, заходи, спрямовані на підтримку повного спектру мовних, мовних та комунікаційних потреб, які повинні переживати окремі діти, повинні керуватися логопедом.