КОМПЕТЕНТНІСНИЙ ПІДХІД У ПІДГОТОВЦІ МАЙБУТНІХ УЧИТЕЛІВ БІОЛОГІЇ - VOROBIOVA, O. (Витоки педагогічної майстерності, 2018)
Проаналізовано сучасні наукові дослідження з питань формування та розвитку ключових компетентностей у теорії та практиці педагогічної науки. Досліджено специфічні особливості професійної діяльності вчителя біології через взаємозв’язок його інформаційної, розвивальної, орієнтаційної, мобілізаційної, конструктивної, комунікативної, організаторської та дослідницької функцій. Аналіз сучасних підходів до підготовки майбутнього вчителя біології дозволив визначити такі його провідні функції у навчально-виховному процесі загальноосвітньої школи: інформаційна, розвивальна, орієнтаційна, мобілізаційна, конструктивна, комунікативна, організаторська та дослідницька. Всі функції взаємопов’язані між собою, вони доповнюють та уточнюють одна одну. Компетентність майбутнього вчителя біології можна трактувати як сукупність різнобічних знань про природу, будову та життедіяльність живих організмів, практичних навичок з охорони природи, вмінь здійснювати природоохоронну роботу.