МАКАРЕНКОЗНАВЧА СПАДЩИНА Ф. НАУМЕНКА В РЕЦЕПЦІЇ ДОСЛІДЖЕНЬ УКРАЇНСЬКИХ ТА ЗАРУБІЖНИХ ВЧЕНИХ - KALAHURKA, K.; MYSHCHYSHYN, I. (Витоки педагогічної майстерності, 2019)
У статті здійснено аналіз вивчення макаренкознавчої спадщини Ф. Науменка українськими та зарубіжними вченими. Зокрема, розкрито оцінку вченими внеску Ф. Науменка у популяризації ідей А. Макаренка та практичну їх апробацію, організацію ним конференцій, консультаційних робіт, налагодження вітчизняного та міжнародного співробітництва з провідними макаренкознавцями, а також ініціативність дослідника в підготовці серії видань „А. С. Макаренко”. Представлено діяльність Ф. Науменка як макаренкознавця у працях Н. Ничкало, С. Карпенчук, М. Окси, Г. Хілліга, які акцентували увагу на дослідженнях вченого у царині дидактичної складової творчості А. Макаренка, ефективному практичному використанні досвіду новатора у навчально-виховній діяльності з учнівською та студентською молоддю, культурно-просвітницькій діяльності тощо.