РЕАЛІЗАЦІЯ ПЕРСПЕКТИВНИХ МЕТОДІВ МАКЕТУВАННЯ ТА ФОРМОУТВОРЕННЯ ОДЯГУ НА ЗАНЯТТЯХ ІЗ ТЕХНОЛОГІЙ У СТАРШІЙ ШКОЛІ - ORLOVA, N. (Витоки педагогічної майстерності, 2019)
У статті розглянуто актуальну проблему навчання художнього проектування одягу на заняттях із технологій у старшій школі. З’ясовано, що під час навчання учнів моделювання одягу вчителі використовують і класичні методи формоутворення, які базуються на конструктивній складовій, і ті методи, які раніше виконували декоративну та оздоблювальну функції. До таких методів віднесено фактурне формоутворення як новий напрям текстильного дизайну, коли фактуру тканини не відокремлюють від процесу формування об’ємно-просторової структури виробу. Доведено, що поєднання методів фактурного формоутворення та макетування у навчальному процесі значно покращує сприйняття старшокласниками об’ємно-просторових методів моделювання одягу. Фактурне формоутворення визначено ефективним засобом виразності як поверхні текстильного полотна, так і форми виробу; дослідження можливостей використання цього методу на заняттях з технологій розширює спектр професійної підготовки молоді та спонукає майбутніх учителів технологій до подальших експериментів.