ВИЩА ОСВІТА ПЕРШИХ ДЕСЯТИЛІТЬ ХХ СТОЛІТТЯ НА ТЕРЕНАХ СУЧАСНОЇ УКРАЇНИ: СПЕЦИФІКА ІСТОРИКО-ПЕДАГОГІЧНОГО ДИСКУРСУ - TKACHENKO, A. (Витоки педагогічної майстерності, 2018)
Репрезентуються результати аналізу специфічних характеристик розвитку вищої освіти на теренах України упродовж перших двох десятиліть ХХ століття як об’єкту історико-педагогічних пошуків. В процесі дослідження виокремлені та розкриті змістові відмінності таких атрибутивних характеристик еволюції вищої школи означеного часу, як поліморфізм (надзвичайна типологічна різноманітність), контекстність (вся сукупність системних зв’язків історико-педагогічного явища), особливості періодизації (паралельність розвитку вищої освіти в регіонах, відмінних за своєю національно-державною належністю; різноплановість і поліконтекстність історичних подій, гетерохронність процесів суспільного розвитку), тенденції розвитку (збільшення різноманітності типів і загальної кількості вишів; зростання масовості вищої освіти та забезпечення доступу жінок до неї; лібералізація управління вищою освітою тощо).