РОЗВИТОК ВАЛЕОЛОГІЧНОЇ ОСВІТИ В НАВЧАЛЬНИХ ЗАКЛАДАХ ПІВДНЯ УКРАЇНИ (КІНЕЦЬ ХІХ – 1917 Р.) - PIENOV, V. (Витоки педагогічної майстерності, 2017)
У статті здійснено історико-педагогічний аналіз проблеми розвитку валеологічної освіти в навчальних закладах на південноукраїнських землях (кінець ХІХ століття – 1917 р.); з’ясовано характерні особливості розвитку валеологічної освіти в жіночих та чоловічих гімназіях, реальних училищах, приватних та громадських гімназіях у межах Півдня України та імперії в цілому. Автор робить висновок, що в жіночих гімназіях викладання предметів валеологічного циклу знаходилось на більш високому рівні, ніж у чоловічих. Це було зумовлено спрямованістю освіти, яка передбачала підготовку чоловіків до державної служби, а жінок готувала до ролі матері. Помітне місце в системі валеологічної освіти займали освітні заклади медичного напряму.