«КОЛЕКТИВНЕ ВИХОВАННЯ» А. С. МАКАРЕНКА ЯК ОДИН ІЗ УНІВЕРСАЛЬНИХ МЕТОДІВ КОРЕКЦІЇ ВАЖКОВИХОВУВАНОСТІ УЧНІВ РІЗНОГО ВІКУ - GRYB, V. (Витоки педагогічної майстерності, 2016)
У статті проаналізовано педагогічні ідеї всесвітньовідомого педагога‐ практика А. С. Макаренка, зокрема метод колективного виховання як один з універсальних існуючих методів зменшення явища важковиховуваності дітей різного віку в сучасній загальноосвітній школі. На основі праць педагога створено модель колективу, основану на методиці паралельної дії А. С. Макаренка, укладено таблицю вікової градації розвитку колективу та виокремлено певні рекомендації щодо напрямів колективної роботи в сучасній школі.