САМОПРОЄКТУВАННЯ ЯК БАЗОВА КОМПЕТЕНТНІСТЬ МАЙБУТНІХ ФАХІВЦІВ СОЦІАЛЬНОЇ РОБОТИ - PEHOTA, O. (Витоки педагогічної майстерності, 2020)
Сутність поняття «професійне самопроєктування майбутнього фахівця соціальної роботи» розкрита в характеристиках: здійснення професійного вибору на користь соціальної роботи; спрямування на досягнення високого рівня професіоналізму шляхом послідовного самовдосконалення; розуміння самопроєкту власної особистості як контуру самопроєкту; включення стандартних етапів проєктної діяльності – проєктування, реалізація, аналіз результатів; володіння інструментарієм самопроєктування; готовність сприяти у самопроєктуванні клієнтам соціальної роботи. Компетентність самопроєктування майбутніх фахівців соціальної роботи розглядається як основа надання професійної допомоги клієнтам, людям у складних життєвих обставинах. Визначена роль викладача-наставника для активізації студентів у діяльності самопроєктування. Комплект інструментів самопроєктування включає в себе такі, що спрямовані як на внутрішній аналіз особистості, так і на взаємодію із зовнішнім середовищем, поступово ускладнювані комунікації з різними суб’єктами соціальної роботи, з акцентуванням уваги на кращі практики та успішні історії професійного зростання.