ВИКЛАДАННЯ ДИСЦИПЛІНИ «АПТЕЧНА ТЕХНОЛОГІЯ ЛІКІВ» В УМОВАХ КАРАНТИНУ В НАЦІОНАЛЬНОМУ ФАРМАЦЕВТИЧНОМУ УНІВЕРСИТЕТІ - YARNYKH, T.; DANKEVYCH, O.; RUKHMAKOVA, O.; KOTENKO, O. (Витоки педагогічної майстерності, 2020)
За текстом статті представлено основні принципи роботи науково-педагогічних працівників кафедри технології ліків Національного фармацевтичного університету в умовах карантину на прикладі викладання дисципліни «Аптечна технологія ліків». Показано, що освітній процес реалізовувався шляхом використання технологій дистанційного навчання на базі платформи Moodle. Необхідною складовою забезпечення якості освіти при цьому стала розробка індивідуального методичного підходу до дистанційного викладання шляхом постійного моніторингу усіх методичних показників, їх коригування і удосконалення. Робота у дистанційному форматі, перш за все, зумовила необхідність адаптування і створення детальних критеріїв оцінювання кожного типу завдань, оскільки викладачі відмовилися від використання рутинних питань на відтворення інформації, що змінило структуру і наповнення кожного заняття. Під час занять і самостійної роботи здобувачів вищої освіти викладачі застосовували різні види активності, залежно від синхронного чи асинхронного характеру спілкування. Наприклад, під час он-лайн занять обговорювалися проблемні питання чи ситуаційні завдання, а при підготовці до них здобувачам пропонувалося виконання індивідуальних письмових завдань. Досить ефективною виявилася робота саме із ситуаційними завданнями. Кожен здобувач вищої освіти отримував завдання з відповіддю, в якій викладач навмисно заклав певні помилки. Завдання виконували у форумі, де здобувач викладав своє індивідуальне завдання і виправлення. Інші учасники групи ознайомлювалися із вказаними правками і могли дописати власні доповнення. Варто відмітити, що вимоги до якості виконання індивідуальних завдань вимагали від здобувачів вищої освіти додаткових зусиль і більшість із них потребували допомоги викладача або обговорення своїх питань у групі, тому затребуваними стали поточні консультації з дисципліни. Усі викладені у даній роботі напрацювання науково-педагогічних працівників кафедри технології ліків будуть використані у подальшому при створенні методичних рекомендації щодо розробки і впровадження педагогічно-психологічних та інформаційно-комунікаційних технологій при дистанційному вивченні дисципліни «Аптечна технологія ліків».