ХАРАКТЕРИСТИКА ДИДАКТИЧНИХ УМОВ МОНІТОРИНГУ ЯКОСТІ ОСВІТИ МАЙБУТНІХ МАГІСТРІВ СТОМАТОЛОГІЇ У НАВЧАЛЬНОМУ СЕРЕДОВИЩІ УНІВЕРСИТЕТУ - HRYNYOVA, M.; DOROKHOVA, N.; ZHAMARDIY, V. (Витоки педагогічної майстерності, 2022)
Зміст статті полягає в характеристиці дидактичних умов моніторингу якості освіти майбутніх магістрів стоматології у навчальному середовищі університету. Визначено, що реформування вищої освіти в Україні передбачає її переорієнтацію, гуманізацію та демократизацію, спрямовану на створення сучасної системи моніторингу та оцінювання якості освіти в навчальному середовищі здобувачів вищої освіти. Досліджено, що на сьогодні моніторинг якості освіти майбутніх магістрів стоматології у навчальному середовищі університету полягає в забезпеченні ефективного, об’єктивного інформаційного відображення стану якості системи вищої освіти, відстеження динаміки якості надання освітніх послуг, ефективності управління якістю вищої освіти, виявлення змін, що впливають на якість вищої освіти й освітньої діяльності, а також вивченні ефективності роботи закладу, результатів організації навчально-методичної і наукової роботи. З’ясовано, що розглянуті дидактичні умови в загальнодидактичному контексті покликані регулювати процес навчання, контролювати його та оцінювати програмні результати навчання, а також виступають методичною основою для створення системи моніторингу якості освіти майбутніх магістрів-стоматологів у навчальному середовищі університету. Подальша їх успішна реалізація залежить від багатьох факторів: розвитку дидактики, педагогіки, освітнього менеджменту, педагогічного моніторингу, рівня цифровізації освіти загалом і конкретного медичного закладу вищої освіти зокрема, організації відділів забезпечення якості освіти.