ЗМІНА СТАВЛЕННЯ ДО ВИКЛАДАННЯ В ОНЛАЙН-РЕЖИМІ ДО ТА ПІД ЧАС ПАНДЕМІЇ В УКРАЇНІ - OLIINYK, O.; DYMCHENKO, O.; DEREVIANKO, I.; BEVZ, N. (Витоки педагогічної майстерності, 2022)
Пандемія COVID-19 змусила викладачів за короткий час перевести свої уроки в онлайн-формат. У цьому дослідженні порівнюється уявлення вчителів і студентів про їхню практику онлайн-викладання та навчання до обов’язкового переходу на віддалений режим та їхні оцінки після досвіду онлайн-викладання протягом року. Оскільки останнім часом відбуваються швидкі зміни та онлайн-освіта займає центральне місце, головна мета цього дослідження полягає в тому, щоб з’ясувати результати цих змін щодо ефективності, стилю викладання та педагогіки. Це дослідження має дослідницький характер. За допомогою структурованої анкети були отримані заповнені відповіді та проаналізовані за допомогою доступних інструментів дослідження. У двох опитуваннях з інтервалом у три роки взяли участь 251 український вчитель і студент. Результати продемонстрували значні зміни у сприйнятті рішень щодо впровадження технологій у їх освіту в епоху після коронавируса. У зв'язку з цим реалізація змішаного режиму видається найпопулярнішим вибором. Результати цього дослідження показують наслідки для кращих можливостей взаємодії між вчителями та учнями, а також між самими учнями, а також на досвіді позитивних і негативних аспектів онлайн-викладання. Майбутні дослідження мають бути зосереджені на розробці та тестуванні принципів освітнього дизайну для ефективного впровадження онлайн-технологій у освітню практику.