ІСТОРИКО-ПЕДАГОГІЧНІ АСПЕКТИ ПРОЄКТНОЇ ФОРМИ ОРГАНІЗАЦІЇ ОСВІТНЬОГО СЕРЕДОВИЩА (АНАЛІЗ МАКАРЕНКІВСЬКОГО ДОСВІДУ) - TKACHENKO, A.; ZHDANOVA-NEDILKO, O. (Витоки педагогічної майстерності, 2022)
Проаналізовано комплекс подій, пов’язаних з реалізацією однієї з найоригінальніших та перспективних педагогічних ініціатив Антона Макаренка – Трудового дитячого корпусу Харківського округу. Уважний аналіз усього комплексу наявних матеріалів дає підстави розглядати діяльність А. Макаренка щодо організації масового перевиховання підлітків як цінний досвід проєктної форми організації освітнього середовища в певних історичних умовах. Суттєвою обставиною педагогічного новаторства А. Макаренка було те, що обґрунтовуючи свою перспективну ідею, він не міг спиратися на вивчення досвіду подібних проєктів, оскільки ані історія вітчизняної педагогіки, ані сучасна йому освітня практика не пропонували відповідних аналогій. Крім того він уже на перших етапах діяльності фактично був позбавлений бажаної організаційної незалежності в реалізації головних пунктів свого задуму.