АКТИВІЗАЦІЯ ДІЯЛЬНОСТІ НАУКОВИХ ГУРТКІВ У НОВІЙ УКРАЇНСЬКІЙ ШКОЛІ - BOYARSKY, D. (Витоки педагогічної майстерності, 2023)
У статті автор презентує сукупність педагогічних умов активізації діяльності наукових гуртків у новій українській школі як цілісний процес, що передбачає реалізацію сукупності педагогічних умов: розроблення інноваційної моделі організації наукового гуртка; комплексний підхід у застосуванні форм залучення учнів до пошукової та науково-дослідної роботи; залучення бібліотекарів до проведення занять наукового гуртка; застосування інноваційно-розвивальних технологій, які орієнтовані на формування в учнів здатності до науково-дослідної роботи; цифровізація роботи наукового гуртка. Науковий гурток у школі потрактовується як об’єднання цілеспрямованих учнів (здебільшого старших класів), котре створює творчо-розвивальне наукове середовище шляхом ініціювання та реалізації успішних проєктів, орієнтованих на підтримку новітніх наукових ідей, інновацій та обмін знаннями. З’ясовано, що педагогічним результатом обміну науковою діяльністю учасників гуртка є перетворення, які відбуваються в особистості школяра під впливом виконуваної ним науково-дослідної діяльності, тобто збільшується частка самостійності особистості учня, що формується у площині цієї форми роботи.