ЗАПОБІГАННЯ ПРОФЕСІЙНИМ ДЕФОРМАЦІЯМ ОСОБИСТОСТІ У РОБОТІ ЗІ СТУДЕНТСЬКОЮ МОЛОДДЮ - PAVLOV, J. (Витоки педагогічної майстерності, 2023)
Обстоюється думка, що механізм виникнення професійної деформації має досить складну динаміку і пов’язаний із закріпленням негативних змін у професійній діяльності та в повсякденній поведінці й спілкуванні. Спочатку виникають тимчасові негативні психічні стани, потім починають зникати позитивні якості. Пізніше на місці позитивних властивостей виникають негативні психічні якості, що змінюють особистісний профіль працівника, викликають стійке спотворення конфігурації особистісного профілю працівника (деформацію). Професійні деформації порушують цілісність особистості; знижують її адаптивність, стійкість; негативно позначаються на професійному здоров’ї та продуктивності праці, що варто враховувати, формуючи готовість майбутнього фахівця до професійної діяльності.