ЦІЛЕПОКЛАДАННЯ ТА СТРАТЕГІЧНЕ ПЛАНУВАННЯ ПРОФЕСІЙНОГО РОЗВИТКУ ВЧИТЕЛЯ В РЕЖИМІ ТАЙМ-МЕНЕДЖМЕНТУ - SAVONOVA, H. (Витоки педагогічної майстерності, 2023)
Аналізується суперечність між потребою у систематичному й планомірному професійному розвитку сучасного вчителя та нестачею часу для цього процесу. Доводиться, що процес планування професійного розвитку вчителем залежить від усвідомленого та конкретного цілепокладання та стратегічного планування. Зазначається, що цілепокладання є базою самоменедженту та тайм-менеджменту. Обґрунтовується важливість цілепокладання в професійному розвитку вчителя, пояснюються методи й прийоми цілепокладання в режимі тайм-менеджменту. Звертається увага на формулювання питань цілепокладання. Зазначаються головні причини втрати часу вчителями, що змушує їх витрачати особистий час на робочі справи. Відповідно до визначених причин даються рекомендації щодо планування часу. Вказується, що цілепокладанню передує аналіз накопичених справ і визначення ступеня їхньої важливості самим вчителем, само ж цілепокладання розпочинається з відкритих питань та проводиться за технологією SMART.