ОСОБЛИВОСТІ ПРОФЕСІЙНОГО ЗМІСТУ СОЦІАЛІЗАЦІЇ ОСОБИСТОСТІ - STRYZHAKOV, A. (Витоки педагогічної майстерності, 2023)
Цілі формування особистості як різнобічно інтегрованої в культуру і вільної, у діалозі різних підходів, що визначають себе в ній, часто суперечать навчальним планам і програмам закладів вищої освіти. Насиченість програм науковою інформацією приводить до перевантаження студентів, не дає можливості їх особистісного осмислення. А вимоги гуманітарної освіти, що вважаються надактуальними, вступають у суперечність із вимогами стандартів, що обмежують виховний та освітній потенціал і смисл навчального матеріалу. Проте суб’єктний досвід стає можливим лише у разі ставлення до себе як об’єкта, і коли зовнішні предмети починають бути для суб’єкта світом об’єктів, лише тоді з’являється перший, елементарний акт самопізнання. Автор відзначає значущу особливість соціалізації людини, що відбувається, в тому числі, завдяки специфічним суперечностям – між індивідуальним характером здійснення діяльності, передусім із виробництва, праці, та об’єктивною необхідністю зв’язків з іншими індивідами, та простежує її основи в освітньому процесі.