РОЗВИТОК ПІДПРИЄМНИЦЬКОЇ КУЛЬТУРИ МАЙБУТНІХ ФАХІВЦІВ СФЕРИ ТУРИЗМУ ТА РЕКРЕАЦІЇ ЯК ПРОБЛЕМА НАУК ПРО ОСВІТУ - ВАРЕНИЦЬКИЙ, В. (Витоки педагогічної майстерності, 2025)
У статті проаналізовано розвиток підприємницької культури майбутніх фахівців сфери туризму. Підприємницька культура майбутнього фахівця сфери туризму та рекреації розглядається як інтегрована система знань, навичок, ціннісних орієнтацій та поведінкових моделей, що формують здатність ініціювати, розвивати та ефективно управляти туристично-рекреаційними проєктами в умовах динамічного ринку. Обґрунтовано принципи формування підприємницької культури майбутніх фахівців сфери туризму та рекреації – принцип інтеграції теоретичних знань і практичного досвіду, інноваційності та креативності, сталого та відповідального підприємництва, клієнтоорієнтованості та комунікативної компетентності, цифровізації та технологічної компетентності, підприємницької ініціативності та самостійності, міждисциплінарного підходу, адаптивності та гнучкості, партнерства та мережевої взаємодії, а також безперервного професійного розвитку. Доведено, що у структурі підприємницької культури майбутніх фахівців сфери туризму та рекреації доречно виділяти такі складники: когнітивний компонент (система знань про основи підприємництва та управління туристичним бізнесом), операційно-діяльнісний компонент (практичні навички ведення бізнесу та управління проєктами), мотиваційно-ціннісний компонент (внутрішня мотивація, ініціативність, соціальна відповідальність), креативно-інноваційний компонент (генерування ідей, застосування креативних підходів та цифрових технологій), комунікативний компонент (навички ділової взаємодії, клієнтоорієнтованості та міжкультурної комунікації) та адаптивно-стратегічний компонент (здатність до гнучкого управління, стратегічного планування та адаптації до змін у туристичному бізнесі).