ПЕДАГОГІЧНІ УМОВИ ВИКОРИСТАННЯ ЦИФРОВИХ ІНСТРУМЕНТІВ У НАВЧАННІ ФІНАНСОВОЇ ГРАМОТНОСТІ МАЙБУТНІХ КЕРІВНИКІВ ЗАКЛАДІВ ЗАГАЛЬНОЇ СЕРЕДНЬОЇ ОСВІТИ - ГРИНЬ , О. (Витоки педагогічної майстерності, 2025)
У статті, яка базується на особистому педагогічному досвіді автора й практиці впровадження цифрових методів у підготовку керівних кадрів для шкільної освіти, розглядається проблема формування фінансової грамотності майбутніх керівників закладів загальної середньої освіти в умовах цифровізації освітнього простору. Обґрунтовано доцільність використання цифрових інструментів як ефективного засобу розвитку фінансової компетентності освітніх менеджерів. Виокремлено ключові педагогічні умови, що забезпечують результативність цього процесу: змістова адаптація навчальних програм до цифрового формату, впровадження симуляційних платформ для моделювання фінансових рішень, створення партнерського навчального середовища та залучення практиків фінансової сфери. Описано приклади ефективного використання цифрових ресурсів у навчальному процесі, зокрема онлайн-платформ, електронних таблиць і професійних фінансових програм. Визначено, що цифрові інструменти не лише розширюють можливості викладання, а й формують у майбутніх керівників стратегічне мислення та готовність до прийняття відповідальних фінансових рішень. Матеріал буде корисним для науковців, викладачів вищої школи, а також фахівців, що займаються підготовкою та перепідготовкою освітніх управлінців.