ОПТИМІЗАЦІЯ ФАХОВОЇ ПІДГОТОВКИ СТУДЕНТІВ ФАКУЛЬТЕТУ ФІЗИЧНОГО ВИХОВАННЯ І СПОРТУ ШЛЯХОМ ВПРОВАДЖЕННЯ ОСВІТНІХ КОМПОНЕНТІВ - ЗАЙЦЕВА, Ю.; МОМОТ, О. (Витоки педагогічної майстерності, 2025)
У статті здійснено теоретичний аналіз освітнього компонента «Технології формування культури рухової активності», визначено його мету, що полягає у формуванні фундаментальних знань, вмінь та навичок ціннісного ставлення до життя і здоров’я; формуванні високої культури рухової активності для різних груп населення, як необхідної умови фізичного, соціального, психічного і духовного розвитку людини. Наведено очікувані результати навчання у процесі вивчення цієї дисципліни. Проаналізовано робочу програму та силабус освітнього компонента, що передбачає вивчення таких тем: 1. Історичні передумови розвитку форм активного дозвілля людини. 2. Загальна характеристика здоров’я та якості життя. 3. Стиль життя і здоров’я людини. 4. Рухова активність. Психічне, соматичне та соціальне здоров’я людини. 5. Рухова активність: детермінанти на рівні макро- і мікросередовища, моніторинг і оцінювання. 6. Програмно-нормативні засади, спрямовані на підвищення рівня рухової активності.