ІСТОРИЧНА ПАМ’ЯТЬ ЯК ФЕНОМЕН ДУХОВНОЇ КУЛЬТУРИ УКРАЇНСЬКОГО СУСПІЛЬСТВА В СИСТЕМІ НАЦІОНАЛЬНО-ПАТРІОТИЧНОГО ВИХОВАННЯ У ЗАКЛАДАХ ВИЩОЇ ОСВІТИ (2005-2021 РОКИ) - ЗАГОРОДНЯ, А. (Витоки педагогічної майстерності, 2026)
У статті здійснено комплексний теоретико-методологічний та історико-педагогічний аналіз феномену історичної пам’яті як складової духовної культури українського суспільства в контексті національно-патріотичного виховання у закладах вищої освіти України у 2005–2021 рр. Розкрито концептуальні підходи до осмислення історичної пам’яті як соціокультурного феномену, окреслено її структурні компоненти та функції у формуванні національної ідентичності студентської молоді. Проаналізовано нормативно-правову базу досліджуваного періоду, зокрема Закон України «Про вищу освіту» (2014), Концепцію національно-патріотичного виховання дітей та молоді (2015), а також напрями діяльності Міністерства освіти і науки України щодо координації та методичного забезпечення патріотичного виховання у ЗВО. Визначено основні етапи трансформації державної політики пам’яті у 2005–2021 рр. та охарактеризовано їхній вплив на зміст і форми виховної роботи в університетському середовищі. Доведено, що історична пам’ять у зазначений період набула статусу одного з ключових феноменів духовної культури українського суспільства, інтегрованого в систему національно-патріотичного виховання закладів вищої освіти. Її розвиток відбувався у взаємозв’язку з політичними, соціальними та культурними трансформаціями, що зумовили еволюцію від переважно концептуального осмислення до системної практичної реалізації та закріплення стратегічного значення для державної освітньої політики.