ПСИХОЛОГІЧНЕ ЗДОРОВ’Я ЗДОБУВАЧІВ ВИЩОЇ ОСВІТИ В УМОВАХ ВОЄННИХ ВИКЛИКІВ: РОЛЬ І ПОТЕНЦІАЛ СОЦІАЛЬНОЇ РЕАБІЛІТАЦІЇ - ПОТАПЮК, Л. (Витоки педагогічної майстерності, 2026)
У статті здійснено комплексний аналіз особливостей психологічного здоров’я здобувачів вищої освіти в умовах воєнних викликів. Підтверджено, що тривалий стрес, ситуація невизначеності, інформаційне перевантаження, порушення звичного способу життя та соціальна нестабільність негативно впливають на психоемоційний стан студентської молоді, спричиняючи підвищення рівня тривожності, емоційного дистресу, порушення сну, зниження концентрації уваги та прояви посттравматичних реакцій. Проаналізовано основні психологічні труднощі адаптації здобувачів освіти в умовах війни. Особливу увагу приділено ролі соціальної реабілітації як важливого чинника підтримки психологічного здоров’я та соціальної адаптації студентської молоді. Розкрито потенціал психосоціального супроводу, розвитку адаптаційних ресурсів особистості, життєстійкості та емоційної саморегуляції. Висвітлено основні напрями соціально-реабілітаційної роботи, зокрема індивідуальне й групове консультування, тренінги розвитку стресостійкості, формування підтримувального освітнього середовища та залучення здобувачів освіти до соціально значущої діяльності. Наголошено на необхідності системного підходу до організації психолого-педагогічної та соціальної підтримки здобувачів вищої освіти в умовах воєнного стану.